SELECTION instrukcija

  • Prieš pradėdami gaminti, būtina perskaityti instrukcijas.
  • Prieš gamindami išplaukite visus gamybos įrankius bekvapiu muilu/plovimo skysčiu ir išskalaukite karštu vandeniu, kad neliktų dėmelių.
  • Įrankius dezinfekuokite metabisulfito skiediniu. Norėdami pasigaminti skiedinį, ištirpinkite 50 g (3 arb. šaukšteliai) metabisulfito miltelių: 4 l šalto vandens. Įrangą panardinkite arba nuplaukite šiuo tirpalu ir gerai išskalaukite vandeniu. Visa įranga privalo būti skalaujama sulfito tirpalu. Likęs skystis gali būti panaudojamas oro spynoms (burbuliatoriams) užpildyti arba šiaip laikomas induose dar 2 mėnesius.
  • Su šiais vyno rinkiniais naudokite geros kokybės vandenį. Jei nežinote ar jūsų vanduo geras, naudokite vandenį parduodamą buteliais.
  • Šiame rinkinyje gali būti daugiau negu viena kurio nors ingrediento pakuotė. Prašome naudoti kiekvieną pakelį pagal instrukciją.
  • Šiame rinkinyje gali būti dar viena, mažesnė pakuotė negu pagrindinis sulčių maišas, tai gali būti (Süsse-Reserve), ji yra reikalinga 3-iajai gamybos stadijai, taigi, kol ji bus reikalinga, laikykite pakuotę vėsioje patalpoje.
  • Labai svarbi yra temperatūra pradedant gaminti vyną. Jei mielės įberiamos į per šaltas sultis, rinkinys gali nepradėti fermentuotis, laiku nebaigti fermentuotis arba neišskaidrėti. Patikrinkite dar kartą, ar sulčių temperatūra yra 18-24°C prieš įberdami mieles.
  • Nuimkite kodo numerio lipduką nuo dėžės viršaus ir priklijuokite prie šių intrukcijų arba į jūsų vyno gamybos informacinį sąsiuvinį: jūsų pardavėjui reikės tos informacijos, jei turėtumėte komentarų arba pastebėjimų apie šį vyną. Be to, užrašykite vyno rūšį ir datą, kada vyną pradėjote. Pvz.,

Vyno rūšis___________________________________________

Vynas pradėtas_____________________________________


RINKINIO SĄRAŠAS

SELECT ESTATE rinkinį sudaro:

  • Didelis sulčių maišas
  • Pakelis mielių
  • Pakelis Nr. 1 (Bentonitas)
  • Pakelis Nr. 2 (Metabisulfitas)
  • Pakelis Nr. 3 (Sorbatas)
  • Pakelis Nr. 4 (Preparatas skaidrinti)

Jame taip pat gali būti:

  • Pakelis ąžuolo žievės pudros arba drožlių
  • Süsse-Reserve (mažesnysis sulčių pakelis)

Jei turite daugiau negu vieną pakelį, visus dėkite į rinkinį laiku, pagal instrukciją.

REIKALINGA ĮRANGA

  • Pirminis fermentorius (30-ies l. talpos, su dangčiu)
  • Plastmasinis arba nerūdijančio plieno ilgas šaukštas maišyti
  • Indelis matuoti
  • Hidrometras ir bandymo indas
  • Termometras
  • Vyno „vagis“ (pipetė vynui ištraukti iš fermentoriaus)
  • Drenavimo žarnelė ir vamzdelis
  • 23 l karbojus/indas (plastmasinis arba stiklinis)
  • Kamštis ir oro spyna (burbuliatorius)
  • Bekvapė skalbimo priemonė plauti įrangai, indams ir buteliams
  • Dezinfekavimo metabisulfito milteliai arba sterilizavimo milteliai
  • Trisdešimt butelių, kamščių ir kamščiakišis.

Jūsų vyno rinkinys bus ruošiamas(gaminsis) 8-10 savaičių.

 

PIRMINĖ FERMENTACIJA

 

Įsitikinkite, kad (jūsų) pirminis fermentorius yra 30 l talpos. Ties 23 litrais pažymėkite padalą (pripildami į jį 23 l vandens) markeriu. Išvalykite ir sterilizuokite pirminį fermentorių, šaukštą, termometrą, hidrometrą, vyno „vagį“ ir bandymo indą. Gerai išskalaukite.

  1. Į sterilizuotą pirminį fermentorių įpilkite 2 l karšto vandens ir, energingai maišydami vandenį, pildami bentonitą (pakelį Nr. 1) jį ištirpinkite. Bent 30 sekundžių maišykite, kad bentonitas gerai išsiskirstytų ir neliktų gumulėlių.
  2. Atsargiai įstatę į dėžėje esantį kakliuką ir atidarę spalvotą sulčių maišo dangtį, įpilkite turinį į bentonito skiedinį. Į tuščią maišą įpildami dar porą litrų šilto vandens, praskalavę taip pat supilkite į pirminį.
  3. Vėsiu vandeniu papildykite fermentorių iki 23 litrų žymės, 30 sekundžių maišykite.

    PASTABA: būtina rinkinį pripildyti iki 23 litrų žymės stabilumui ir kad funkcionuotų skaidrinimo priemonė. Jei gaminsite kitą kiekį, gali nepavykti.
  4. Vyno “vagyje“ arba fermentoriuje dezinfekuotą hidrometrą įmerkę į pirminį fermentorių išmtuokite sulčių gravitacinį svorį. Jis, priklausomai nuo vyno rūšies, turėtų būti 1.080- 1.100.
  5. Jei jūsų vyno rinkinyje yra ąžuolo, perplėšę pakelį (arba kelis) supilkite į sultis ir gerai išmaišykite. Galima ąžuolo žievę užpilti verdančiu vandeniu atskirame inde ir anksčiau. Dar kartą: svarbu, kad sulčių nebūtų daugiau arba mažiau negu 23 litrai.
  6. Tik įsitikinę, kad sulčių temperatūra yra 18- 24°C, atplėškite mielių pakelį, jos būna įvairios, paprastai spalvingame pakelyje, priklausomai nuo vynuogių rūšies ir jį suberkite ant sulčių paviršiaus. Nemaišykite.
  7. Uždėkite dangtį ir pirminį fermentorių patalpinkite ten, kur temperatūra yra 18-24°C. Fermantacija turėtų trukti 24-48 val.

 

ANTRINĖ FERMENTACIJA

 

Po 5-7 d. laikas patikrinti gravitacinį svorį. Jis turėtų būti 1.010 arba mažiau. Dabar turite nudrenuoti (perpilti) vyną į 23 litrų indą/karbojų.


Prieš tai darydami, išvalykite ir sterilizuokite žarnelę, vamzelį, testavimo indą, vyno „vagį“, kamštį ir burbuliatorių. Gerai išskalaukite.

 

PASTABA: kuo žemesnė vyno fermentacijos temperatūra, tuo ilgiau gali užtrukti reikiamam vyno etapui pasiekti reikalingas gravitacinis svoris. Jei gravitacinis svoris nėra ties ta reikiama riba arba žemesnis, matuokite jį kitą dieną arba dar kitą, kol jis pasieks reikiamą ribą.

 

  1. Pasidėkite pirminį fermentorių bent 1 metro aukštyje ant stabilaus paviršiaus.
  2. Atsargiai nudrenuokite vyną į švarų, sterilizuotą 23 litrų talpos indą/karbojų.

    Šioje stadijoje nepapildykite vandens, nes ta erdvė karbojaus viršutinėje dalyje bus reikalinga, kai maišysite iš vyno pašalint dujas ir dėsite priedus kitame žingsnyje (žingsnis Nr. 3)

  3. Uždėkite kamštį su oro spyna. Nepamirškite pusiau pripildyti burbuliatoriaus vandens arba metabisulfito tirpalo.
  4. Palikite indą fermentacijos vietoje dar 10 d.

 

STABILIZAVIMAS IR VALYMASIS

Po 10 dienų patikrinkite gravitacinį svorį, jis turėtų būt 0.996 arba mažesnis. Kitą dieną dar kartą patikrinkite, ar svoris stabilizavosi. Jei jis pakito, nelieskite vyno, o kitą dieną vėl patikrinkite, kad dvi dienas svoris būtų nepakitęs.


Prieš perpildami išplaukite ir sterilizuokite hidrometrą, tikrinimo indą, vyno „vagį“ ir maišymo šaukštą. Gerai išskalaukite.


Jei jūs šio testavimo nepaisysite (jei neįsitikinsite, kad gravitacija nebekinta) jūsų vynas gali nebūti reikiamo skaidrumo.


Pastaba:

  • Neperpilkite vyno prieš stabilizavimą ir nusodinimą/valymą. WINEXPERT rinkiniai reikalauja, kad nuosėdos būtų įmaišytos atgal į skystį. Vyno nupylimas nuo nuosėdų prieš skaidrinimo procesą gali užkirsti kelią skaidrėjimo procesui. Prašom visas nuosėdas nuo dugno maišant sukelti.
  • Šio proceso metu reikalingas energingas maišymas. Aktyviai nemaišant likusios skystyje dujos trukdys skaidrinimo procesui. Kiekvienąkart maišykite, kol išnyks putos. Prie elektrinio grąžto tvirtinamas įrankis (tai gali būti ir baltas plastikinis šaukštas, jei jį apipjaustysite taip, kad pralįstų per indo kaklelį) maišymo darbą gali palengvinti.

 


1) Paketėlį Nr. 2 (metabisulphite) ir paketėlį Nr. 3 (sorbate) ištirpdykite 125 ml (pusė puodelio) šalto vandens. Supilkite į karbojų ir aktyviai bent 2 minutes maišykite, kad tirpalas išsimaišytų ir kad išsiskirstytų CO2. Būtina maišant sukelti nuo karbojaus dugno visas nuosėdas ir būtina maišyti tol, kol dujų nebejausite.


Primename, kad maišant elektrinio grąžto pagalba sutaupysite bent valandą darbo.

Jei jūsų rinkinyje yra dar viena, smulkesnė sulčių pakuotė (Süsse-Reserve)

 

  1. Kad jūsų inde būtų vietos Süsse-Reserve sultims, nupilkite iš indo 500ml (du puodelius) vyno. Išsaugokite vyną vėlesniam laikui, kai reiks pripildyti karbojų (3ame etape)
  2. Süsse-Reserve sukratę, atsargiai nuimkite dangtelį ir supilkite į karbojų. Pora minučių maišykite. Dabar jūsų gravitacinis svoris turėtų būti 0.998-1.005 priklausomai nuo vynuogių rūšies.

 

 

2) Sukratykite paketėlį(ius) Nr. 4 (čitosano arba isinglass skaidrintoją). Atsargiai nukirpę kampelį supilkite skystį į karbojų. Greitai maišykite dar bent 2 minutes, kad atsikratytumėte esančių vyne CO2 dujų. (Žiūrėkite pastabą aukščiau, jūsų vynas gali neišskaidrėti, jei jame liks dujų)
3) Karbojų pripildykite išsaugoto vyno iki pat viršaus, kad liktų tik 5cm nuo kamščio dugno. Jei nepakaks išsaugoto vyno, pripildykite šalto vandens arba panašios rūšies vyno. Šis pripildymas apsaugos vyną nuo sugedimo, mat susilietime su deguonimi vynas pradeda gesti. Įsitikinkite, kad burbuliatorius (oro spyna) yra pusiau pripildytas vandens arba metabisulfito skiedinio. Leiskite vynui 8 dienas skaidrėti.

Jei jūsų vynas po 8 dienų jau skaidrus, imkitės 4-o etapo.

NUPYLIMAS IR SKAIDRINIMAS

Po 8 dienų jūsų vynas turėtų būti gana skaidrus. Šis nupylimas padės vyną nuskaidrinti kaip krištolą.
Išvalykite ir sterilizuokite karbojų, drenavimo vamzdelį ir žarnelę.

 

  1. Nupilkite vyną į sterilizuotą ir švarų karbojų.

    PASTABA: WINEXPERT rinkiniuose yra labai mažas, palyginus su komerciniais vynais, sulfitų kiekis. Jei jūs norite savo vyną sendinti ilgesnį laikotarpį negu 6 menesiai, turite įdėti į vyną papildomą metabisulfito kiekį, kad vynas nesioksiduotų. Tam reikalui ištirpdykite 1.5 gramo (1/4 arbatinio šaukštelio) potassium metabisulfito miltelių 125-e gramuose vandens ir supilkite jį maišydami į vyną. Šis papildomas sulfito kiekis nepakenks skoniui, o reikalui esant, vyną bus galima gerti ir iškart.

  2. Karbojų pripildykite 5 cm iki kamščio viršaus. Tam naudokite šaltą vandenį arba panašų vyną- tai netgi geriau. Įsitikinkite, kad burbuliatorius iki pusės pripildytas vandens arba metabisulfito tirpalo, ir užkimškite karbojų. Palikite vyną 28 dienoms galutinai išskaidrėti ir bręsti.
    Po 28 dienų norėdami patikrinti vyno skaidrumą, įsipilkite jo taurėn ir dienos šviesoje gerai apžiūrėkite. Jei jis dar nėra visai išskaidrėjęs, palikite dar 7-8 dienas skaidrėti. Nepilstykite į butelius neskaidraus vyno - jis ten niekad neišskaidrės. Jei norite vyną filtruoti, susisiekite su pardavėju, jis jums padės.

  3. VYNO PILSTYMAS Į BUTELIUS (BUTELIAVIMAS)
    Išplaukite ir sterilizuokite 30 750 ml vyno formos butelių, drenavimo vamzdelį ir žarnelę. Gerai išskalaukite.

    PASTABA: Jei karbojaus dugne yra nemažai nuosėdų ir jūs manote, kad jos susidrums ir trukdys perpilti, sterilizuokite pirminį fermentorių arba kitą karbojų, perpilkite vyną ten palikdami nuosėdas karbojuje ir iš jo pilstykite į butelius.

    1. Supilstykite pagamintą vyną į švarius, sterilizuotus ir praskalautus butelius ir užkimškite geros kokybės kamščiais. Įsitikinkite, kad paliekate dviejų pirštų tarpą tarp kamščio ir vyno kiekviename butelyje.
    2. Butelius trims dienoms palikite stačius, kad kamščiai „sukibtų“ su stiklu(„užsilakuotų“) ir tik po to galite juos guldyti išbrandinti. Butelius laikykite tamsioje, su nekintančia temperatūtra, nejudinkite.

    Laikomas butelyje vynas pastebimai ir intensyviai gerės. Pabandykite bent šešis mėnesius išlaukti, kol atidarysite pirmąjį butelį ir paragausite. Dar geriau būtų metai.

 

Jei jūsų vynas po 8 dienų jau skaidrus, imkitės 4-o etapo.